4 iunie 2011

A iubi. Conjugare

" Si au trait fericiti pana la adanci batraneti..."

Oare?

Ma pornesc in seara asta la scris, starnita fiind, de urmatorul schimb de commenturi:
Allessandra Allee: Din pacate uneori iubirea te omoara......iti ucide sufletul,mintea,dorinta de a mai trai.......e minunat sa iubesti dar e un cosmar sa fii "ucis" de iubire.....:*
 Alice Croitoru: aiurea "iubirea". iubirea e o notiune, un termen... daca te ucide ceva, esti tu insati, ca asa vrei, daca esti fericita esti pentru ca asa vrei. nu o sa te iubeasca nimeni, niciodata, asa cum te iubesti tu si fericirea ta nu sta in mainile nimanui. sa nu faci pe nimeni responsabil de ceea ce simti :-)
in urma acestui citat " Teama de a muri fara a fi iubit este mai puternica decat insasi frica de moarte" Konstantin Dmitrici Levin

Iubirea. A iubi. Iubesc. Iubesti.
La inceput, tin sa precizez ca mi-a trecut de printi si printese. Pentru ca nu sunt reali, sunt inventati de nebunii ca mine, care se transpuneau in scenarii si traiau acolo ceea ce nu puteau atinge in viata reala.

Osho spune ca iubirea nu este o relaţie între două persoane; ea este un stadiu al conştiinţei tale.

Iubirea inseamna de fapt, sentimentul pe care il generezi in tine spre a te face fericit, spre a te simtit implinit.
Ce simti tu cand iubesti? Chiar ai traversa 7 mari si 7 tari pe cal (sau pe jos)pentru a ajunge la el? Chiar ti-ai scoate ochii sa-i dai ei? Chiar ti-ai da viata pentru el/ea?? De ce? Ca sa traiasca el fericit si tu sa belesti belingherul restul vietii sau chiar toata viata? Asta e iubire? :-))
De ce cand zici ca il/o iubesti si ca nu poti trai fara el/ea o parasesti pentru ca nu poate face copii? Pentru ca a suferit un accident si a ramas cu un handicap? Asta e iubire, ma intreb iar?
Eu cred ca notiunea asta "iubirea" e pretextul de care se agata oamenii pentru a-si urma cursul "firesc" al vietii. Pentru a se casatori si pentru a tranti plozi.
Iubirea asta despre care se tot scrie, canta, vorbeste, nu e iubire. E o necesitate fizica si mentala.
Sentimentul care ia nastere in tine vis-a vis de o persoana de sex opus, sentiment care te face sa vrei sa o ai langa tine este de fapt un amestec de nevoi fizice si psihologice.
Acest amestec incepe cu atractia fizica. Si se intampla o reactie chimica in organism. Hormonii, estrogenul, testosteronul, glandele. Faza incipienta si cea mai frumoasa, zic eu, cu fluturi in stomac si zvarcoliri in pat pe timpul noptii.
Atunci are fata grija sa fie zilnic aranjata, parfumata, atragatoare iar baiatul tot un macho :-) Iar in primele lor partide nebune de amor isi soptesc ei, acolo, suav "Te iubesc..." printre orgasme ... :-))

Pe masura ce trece timpul intervine obisnuinta!!! Cea mai mare capcana! " Nu mai sunt fericita, nu-l mai plac fizic, nu ma mai satisface, dar nu pot sa-l parasesc, il iubesc si ma iubeste! Avem atat timp de cand suntem impreuna ( poate si un copil), asa suntem noi, dar ne iubim"

Mana in mana cu obisnuinta e toleranta. "M-a inselat, lipseste cu noptile de acasa, ma ignora complet dar stiu ca eu sunt vinovata, eu am gresit, el ma iubeste, trec peste!"  sau "M-a pocnit de vreo cateva ori dar era gelos, deci ma iubeste, nu pot sa-l las"

Luam, in unele cazuri, in calcul si materialismul. "Mi-a cumparat ultima geanta de la Dior! Cum sa nu-l iubesti??"

Asta e iubire oameni buni!?!?!?!
Asta promovam noi, pentru asta plangem si sughitam cu noptile pentru unu sau pentru una, asta urmeaza sa pateasca si copii nostrii?

Poate nici eu nu stiu ce e iubirea insa stiu sigur ca nu vreau sa ma confrunt vreodata cu fazele de mai sus.
Ca sa folosesc un cliseu, nu stiu altii cum sunt dar eu ma simt capabila sa fac sa fie altfel.

Eu tot timpul am crezut ca se cheama iubire cand plangi langa el ca-l doare maseaua si nu ai cum sa-l ajuti si te rogi sa te ia pe tine durerea, numai sa-l vezi linistit; ca se cheama iubire cand calci pe cadavre sa-l ajuti sa-si rezolve o problema personala, din care n-are iesire; ca se cheama iubire cand esti capabila sa-i oferi libertate.
Astea se cheama iubire intre doi oameni, daca gesturile si faptele acestea sunt reciproce, nu?

Nu dependenta fizica de celalalt trebuie sa te faca sa-i zici " Te iubesc!", nu faptul ca e un an de relatie si ar fi timpul sau ca vrea el sa auda asta, altfel te santajeaza emotional... nu!
Spune "Te iubesc" cand simti asta pana in maduva oaselor si nu te mai poti abtine, da pe dinafara.
Iubirea nu-i simpla, e complexa! Nu-i amestecul de atractie fizica, cu obisnuinta, cu toleranta etc.

E rara. E confundata. E prost judecata.

Se zice ca nimic nu-i pentru totdeauna si poate nu traiesti vesnic langa persoana pe care o iubesti acum, dar iubeste-o pana si cu ficatul ... si ai sa vezi cat ai sa traiesti langa ea :-)
Insa factorul cel mai important in toata ecuatia asta este reciprocitatea. Cand primesti ceea ce oferi, in egala masura, nici mai mult, nici mai putin, se cheama iubire.

Asadar Lush, nu iubirea te ucide, nu iubirea iti ia mintile, sufletul, tot .... Ci oamenii. Oamenii au capacitatea asta. Totul depinde insa de cat si ce permiti tu ... :-)

Si inchei cu niste vorbe de duh pe care le-am adorat de cum le-am citit:
Dragostea este foarte răbdătoare şi bună, niciodată geloasă sau invidioasă; ea nu se laudă niciodată, nici nu se făleşte, niciodată nu e trufaşă ori egoistă ori necuviincioasă. Dragostea nu ţine morţiş să i se facă pe voie. Nu este iritabilă şi nici susceptibilă. Nu poartă pică şi aproape că nici nu bagă în seamă greşelile altora. Niciodată nu se bucură de nedreptate, ci este în culmea fericirii ori de câte ori învinge adevărul. Dacă iubeşti pe cineva, întotdeauna îi vei rămâne credincios, oricât te-ar costa. Vei crede întotdeauna în el, aşteptându-te să fie totdeauna la înălţime şi îl vei apăra întotdeauna cu fermitate.
                                                             A walk to remember



P.S. Eu oricum, pana la proba contrarie sau pana la confirmare imi mentin parerea. Si voi, daca veti alte pareri sunteti invitati sa le expuneti :-)

O noapte placuta!

5 comentarii:

  1. EEH, imi exprim si eu umila parere in acest sens si aceea ca: iubirea e o stare temporara sau permanenta de bine, de daruire, de implinire, de plinatate, de imprastiere a ceea ce suntem, de sporire a sinelui, ma rog, o stare ce da pe dinafara, atunci cand ti e bine, cand primesti, cand e asa cum iti doresti, cand ti se raspunde conform asteptarilor, asta strict pe plan sentimental, restul e poveste; iubim sau nu iubim, viata trece si e una singura ca "DAR", ca vrem sa ne otravim sufletul cu rautate, e strict ,alegerea noastra, ne apartine modul, in care vrem sa ne consumam timpul care se scurge infiorator de repede, in a ne indeplini misiunea pe pamant, cu rautate sau in iubire!!!Eu aleg iubirea, caci ma aduce mai aproape de Dumnezeu si e calea cea mai usoara si benefica sufletului meu de a mi conduce destinul intr o continua forta a iubirii..........chiar si pentru o floare, un gandac, un norisor, o ploaie,,,,, SUNT IMPORTANTI CEI PE CARE I IUBIM, NU CEI CE NE IUBESC, spunea cineva odata si mare dreptate avea!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si ma mai intrebam cu cine seman eu :-))
    Tu mi-ai transmis tot ce e mai frumos si m-ai invatat tot ce e mai bun...
    Off, ce mama super mi-am ales :-)))

    RăspundețiȘtergere
  3. @Alice sincer critici prea mult cuvantul "iubesc" pe ici pe colo putina dreptate dar in mare sunt doar vorbe pentru cei ce nu au trait si nu au treaba cu realitatea.
    @gabi adevarat graiesti aici :) "SUNT IMPORTANTI CEI PE CARE II IUBIM, NU CEI CE NE IUBESC"

    RăspundețiȘtergere
  4. Ville light, realitatea e diferita pentru fiecare in parte si felul in care este perceputa iubirea, este cel mai relativ lucru din lume.
    Asta este parerea mea si dupa cum am si incheiat postarea, "pana la proba contrarie ori pana la confirmare", imi mentin parerea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi place la nebunie blog-ul tau si imi place la fel de mult ca ai luat ceea ce eu am zis si ai facut un "comentariu" super tare.....si imi place cum ai incheiat:"Asadar Lush, nu iubirea te ucide, nu iubirea iti ia mintile, sufletul, tot .... Ci oamenii. Oamenii au capacitatea asta. Totul depinde insa de cat si ce permiti tu ... :-)"uneori ceea ce tu ai vrea sa permiti nu poti pt ca ceea ce iti spune sufletul e diferit de ceea ce iti spune mintea,sau mai bine spus subconstientul.....noi suntem,noi existam,noi iubim,noi suferim dar nimeni nu se intreaba:"mai ai forta de a merge mai departe?".....si eu iti raspund:"trebuie,pt ca la cine nu te astepti,te tradeaza,te lasa sa "mori" fara sa te ajute"....hmmm oamenii.....ei exista si traiesc doar pt asi face propriile interese....sunt putini cei care iti intind o mana de ajutor...ca tu permiti sau nu....orisicum eu te pooooop dulce dulce si sa sii ca imi lipsesti mult....sa ai grija de tine si nu uita ca pe 25 august prietena ta lush spune "DA" in fata lui Dumnezeu si isi doreste tare mult sa te aibe langa ea......pooop ducle

    RăspundețiȘtergere